Big Hero 6 (2014) ★ ★ ★
En sockersöt Pixarsk dessert bakad på japansk kultur, robotromantik och motivationsklichéer, toppad med en klick Terminator 2 och Marvel-strössel. Barnsligt enkel, men lika barnsligt härlig. Scott Adsit är så jävla Baymax.


Wonderland (2003) ★ ★ ★
Två skilda redogörelser av samma rån och dess konsekvenser. Verklighetstrogen verklighetsbasering där Val Kilmer spelar välhängd porrikon.


Boogie Nights (1997) ★ ★ ★ ★
En Paul Thomas Andersonsk potpurri av forna tiders porröden. Färgsprakande dekadent. Mark Wahlberg må vara en begränsad skådespelare, men han är Dirk Diggler.


I.D. (1995) ★
★ ★
Gött mos och pöbelmentalitet när brittiska snutar infiltrerar fotbollshuliganer. Slarvigt byggd på Operation Full-Time, Scotland Yards försök att kartlägga högsta buset i firman för West Ham United. Sunkig men charmig på Romper Stomperskt vis.


Love (2011) ★
Cast Away, in space. Läckert filmad och föredömligt kort, men likväl tittar jag på klockan med jämna mellanrum och tänker att ”Nu måste den väl ändå snart vara slut?”. Gunner Wright (kanske mest känd som Isaac Clarc från Dead Space-serien) gör dock så gott han kan med vad han givits, och äntligen en rymdstation som ser ut som en rymdstation och inte en Apple-produkt


Cutthroat Island (1995) ★
Bedrövlig sjörövarmatiné som hade kunnat vara motsatsen om det inte vore för att regissören valt ett gammalt nyp till affischnamn. Bingo i piratklichéer redan efter dryga halvtimmen, och Joker från Full Metal Jacket spelar Cary Elwes från The Princess Bride.


Resident Evil: Retribution (2012) ★
Ingenting annat än en ursäkt att spä ut en redan smaklös produkt. Helt bananas actionromantik som behöver lite Arnold-glimt i ögat för att fungera, men som här berövats på all karisma och levereras mer som ett actionslentrianrunk. Övergreppet på Leon borde anmälas.


Crazy Heart (2009) ★ ★ ★ ★
Countryslusk på stadig bourbon-diet och med stadigt dalande karriär får ny smak på livet. Mysigt dekadent. Jeff Bridges sjunger som en packad näktergal och har mer hår på huvudet än de flesta spar ut under en livstid.


The Big Lebowski (1998) ★ ★ ★ ★
En Lebowski blir misstagen för en annan Lebowski och får kiss på mattan. Bridges och Goodman levererar en livstidsranson av förträfflighet, och Bröderna Cohen några av filmhistoriens roligaste scener.


The Citizen (2012) ★
Libanesisk röra om en immigrants prövningar i efterterrorattentatets New York. En film som gärna vill säga något, men orden faller platta när dess karaktärer beter sig mer som manusprogramerade robotar än människor. Khaled Nabawy är dock övertygande helylle.


The Salton Sea (2002) ★ ★
Nu ska jag göra en riktigt cool film, tänkte D.J. Caruso, och misslyckades kapitalt. Synd och skam på så rara ärtor.


Salt (2010) ★
Hemlig agent-nöt som endast en förtvinad liten kosack skulle misslyckas att knäcka. Rekommenderas lika mycket som salt i ett öppet sår.


One Hour Photo (2002) ★ ★ ★
Fotoframkallare med vild fantasi tar sig etiskt tveksamma friheter. Ständigt närvarande känsla av obehag. Robin Williams bevisar bredd.


Insomnia (2002) ★ ★ ★
Christopher Nolan-mord i midnattssolens land, gjuten på amerikanskt vis efter norskt original med Stellan Skarsgård i huvudrollen. En mycket välgjord thriller som förmodligen förtjänar ett större erkännande, men som svärtas något av min egen högst okonventionella avsky för Pacino.


Fargo (1996) ★ ★ ★ ★
Bröderna Cohen-rulle om en ganska dålig idé. Manus har det mesta, men karaktärerna mer. Steve Buscemi ser lite lustig ut.


Last Man Standing (1996) ★ ★
Yrkesmord i förbudstidsmiljö. Har – till skillnad från Sergio Leone – hyfs nog att erkänna originalmaterialet, men ska du se en västerländsk tagning av Kurosawas Yojimbo-rulle rekommenderar jag ändå För en handfull dollar. Bruce Willis vill väldigt gärna vara Clint och har sedan denna dag försökt, med blandat resultat.


Leon (1994) ★ ★ ★
Spagettiwesternesque actiondrama om en lite efterbliven lönnmördare, ihopslängd av Luc Besson i väntan på att Bruce Willis skulle bli klar för The Fifth Element. En tolvårig Natalie Portman i filmhistoriens mest olämpliga roll.


The Last Stand (2013) ★ ★ ★
Småstadssheriff står upp mot storbus med jättepistol. Hade som tolvåring inte krävt mycket mer av min underhållning, och ska ärligheten fram bjuds det på tillräckligt solida actionscener för att roa även de dubbelt så gamla. Arnold ser däremot ut att ha rullats direkt från fattigstugan.


Homefront (2013) ★ ★ ★
Förtidspensionerad storstadssnut flyttar ut på landet och spöar bondläppar. Klyschig men tillfredsställande action efter manus av Stallone. Statham är hård som en näve hat.


True Lies (1994) ★ ★ ★
Standard Arnold-action i lyxregi, komplett med hejdlöst krystade oneliners och massmord. Inte en dålig film, men definitivt den blåslagna tummen i James Camerons annars vinnande hand. Jamie Lee Curtis är ljuvligt halvnaken och Bill Paxton spelar över med bravur.


City Slickers (1991) ★
En film som gladde mig i yngre och dummare dagar, men i vuxen ålder härdar jag knappt ut en kvart. Mycket på grund av Billy Crystal som ser ut som en vaxfigur, men agerar något sämre.


Frankenweenie (2012) ★ ★
Animerad långfilmsadaption av Burton-kortis från -84. Inte så Burton som Burtons verk vanligen är, men ändå tveksamt om den hittar en publik utanför Burtons redan vigda clique. Hasselhoff-full av skräckreferenser, om än inte alltid de mest subtila.


Before Midnight (2012) ★ ★ ★ ★
Den svagaste länken i Before-trilogin, men till skillnad från sina föregångarna en välbehövlig kontrast. Får dig dessutom att känna trefalt. Ethan Hawke förkroppsligar svärmorsdrömmen.


Spirited Away (2001) ★ ★ ★
Inspirerad av sin väns tioåriga dotter sköt Hayao Miyazaki upp pensionen för att regissera denna barnsaga om något slags horhus som senare kom att belönades med den första Oscarstatyett tilldelad en animefilm. Har filmen en mening slinker den förbi mig likt en ninja om natten, men är likt stjärnhimlen likväl vacker att skåda.


Friday the 13th (1980) ★ ★
Sommarjobbande ungdomar får machetes i nyllet. Ursprunget till 80-talets kanske mest klassiska skräckikon, och betydligt tråkigare än sina nio uppföljare. Kevin Bacon är ung och tajt.


The Da Vinci Code (2006) ★ ★ ★
National Treasure för korgossar. Ett äventyr som kryllar utav svinhugg och saker som inte bara är saker utan även andra saker, men utan comic relief blir en speltid på nästan tre timmar alldeles för kännbart. Audry Tautou har fläskläpp och Tom Hanks Nicolas Cage-frisyr.


Angels & Demons (2009) ★ ★ ★
Filmatiseringen av den inte fullt så klassiska boken med samma namn, men som film den bättre av Ron Howards två Dan Brown-rullarna. Tom Hanks har inte fullt så löjlig frisyr, och Ewan McGregor är bra som vanligt.


The Princess Bride (1987) ★ ★ ★ ★ ★
Helvetesmaskiner, maskerade hämnare, episka dueller och fagra damer i ständig nöd. Underbar och obligatorisk. Att Cary Elewes inte blev modern tids Errol Flynn är än i dag ett mysterium nästan ogörligt att greppa.


Frozen (2013) ★ ★ ★
Disney tar återigen efterlängtad hjälp från Hans Christian Andersen och levererar den första 3D-animerade sagan som har styrka nog att mäta sig med klassikerna från andra gulderan. Let it go måste dessutom vars det bästa Disneymusikalstycket sedan Lilla Sjöjungfruns Part of Your World. Oklart om fuktiga ögon beror på förkylning eller nostalgisk lycka.


Glengarry Glen Ross (1992) ★ ★ ★ ★
Stjärnspäckad mäklardrama och den bästa i sin kategori. Jack Lemmon skådespelar arslet av både sig själv och kollegorna.


Guardians of the Galaxy (2014) ★ ★ ★
Rymd-Indiana Jones och jakten på den dekorativa superdödsbollen. Actionspäckat sci-fi-äventyr som förnöjer. Har tidigare aldrig sett Chris Pratt som annat än småtrind sidekick, en fördom som sätts på skam redan i förtexterna.


The Secret of Kells (2009) ★ ★ ★
Charmig historia om irländska munkar och irländska munkars ve och fasa. Enkel men distinkt stil som påminner lite om flashanimation. Innehåller karaktärer som skulle få Afrosvenskarnas Riksförbund att se vita medelålders män av vrede.


The Quiet Earth (1985) ★ ★ ★
Man vaknar. Ensam. I världen. Stilmässigt ärrad av 80-talet, även om det Nya Zeeländska teknik-glappet får det att kännas mer som -78. Solid rollsättning för ändamålet.


Kuffs (1992) ★ ★
Ett renrasig alternativt till Snuten i Hollywood, och det ända från lustigkurre med hämndmotiv till skeptiska kollegor och Axel F-synthar. Ett persoligt guilty pleasure som definitivt har sina stunder, men som mer objektivt är svår att rekommendera utan skuldkänslor. Milla Jovovich var bara femton när filmen spelades in, men fin som sjutton.


After Hours (1985) ★ ★ ★
En film om en jävla skitkväll, kort och gott. I likhet med The King of Comedy ett av Scorseses mer förbisedda verk, men till skillnad från The King of Comedy inte nödvändigtvis orättvist så. Svag trea, men god nog för en vardagskväll.


Blow Out (1981) ★ ★
Semi-politisk thriller om en ljudtekniker som läger micken i blöt. De Palma vet hur man ramar in en scen, men utöver cinematografin är det inte mycket som trollbinder. Dock en uppfriskande påminnelse om att John Travolta inte alltid varit en mullig medelålders klåpare.


Resident Evil (2002) ★ ★
Hyllad TV-spel-serie som blev film-följetång med samma underhållningsvärde som ett parti lilla minröj. Första filmen sätter ribban på tacksamt låg nivå för cirka hundra uppföljare som håller världsrekordet i generiska undertitlar. Milla Jovovich visar upp ett känsloregister värdig en gimp-luva.


Resident Evil: Apocalypse (2004) ★
Epidemin har nu spridit sig från högteknologiskt underjordslabb till ovan jord, men antalet zombies tycks märkligt nog bli allt färre. Alexander Witts regidebut, samt regisorti, av förklarliga skäl. Tråkigare än så här blir det nämligen inte, även om actionscenerna lockar till några nervösa fnissningar.


Resident Evil: Extinction (2007) ★ ★
Mer zombies igen, men ännu fler fåglar. Även ganska mycket öken, i ordets samtliga bemärkelser. Utmärkt zombiesminkning, dock.


Resident Evil: Afterlife (2010) ★ ★
Erbjuder rent visuellt några kreativa scener, vilket i sammanhanget är en persiljekvist på en stor tallrik bajs. Wentworth Miller försöker se ut som om han tänker, och misslyckas kapitalt.


Mr. Brooks (2007) ★ ★ ★ ★
Klåparen Dane Cook har uppenbarligen knullat sig in på rollistan, men i övrigt något av en föredettingarnas revansch där William Hurt förkroppsligar Kevin Costners dåliga vanor och Demi Moore spelar tät snut med playboytrubbel. Kompetent på alla punkter och en thriller värdig definitionen.


Under the skin (2013) ★ ★ ★
Inte en film för alla, trots att Scarlett klär av sig. Läcker, men ändå inte. Skulle inte se om den, men ångrar heller inte att den setts. Ett soundtrack som sitter likt en läderkeps i en herrbastu.


Maniac (2012) ★ ★
Förstapersons-remake av 80-talsskräckis där kortklippt Frodo i polotröja skär frillan av tjejer han tycker om. Utmärkt skalperingsmusik, men konstlad fransk brytning, trots äkta fransyska.


Ender’s Game (2013) ★
Det är svårt att rekommendera en film av vilken man endast sett tio minuter, men desto lättare att låta bli. Harrison Ford ser ut att spela någon som ligger för döden.


At Close Range (1986) ★ ★ ★
Oslipad men effektfull dramatisering av Johnston-familjens busliv i Pennsylvania på 70-talet. Sean Penn är ung och snygg och Christopher Walken har en stäpplöpare som frisyr.


The King of Comedy (1982) ★ ★ ★ ★
Robert De Niro i mästerlig Scorsese-regi som stand up-sugen herre utan sociala spärrar. Skamligt förbisedd. Eventuellt på grund av att Robert sportar en av 80-talets mest oförlåtliga mustascher.


Gone Girl (2014) ★ ★ ★ ★
David Fincher är i utdelning räknat långt ifrån en riggad maskin, men när det väl glimmar till är det garanterad jackpot. Ju mindre du vet desto bättre. Nämnas ska dock att Ben Affleck är bra, men att Rosamund Pike är bättre.


Nightcrawler (2014) ★ ★ ★ ★
Socialt och etiskt prövad entreprenör skaffar sig kamera och blir nyhetsman. Cynisk men förmodligen inte alltför orättvis skildring av nyhetsbranschen, som blott är ett svagt slut från toppbetyg. Jake Gyllenhaal övertygar med en seriemördares charm.


Birdman (2014) ★ ★ ★
Michael Keaton i travesti på sig själv som avmagrad guldkalv i nyskapande drama om människans dubbelnatur. Ett tajt och väloljat maskineri som tickar på i takt till något överambitiösa jazztrummor och namedropping som om livet stod på spel. Hade mått bra av att vara femton minuter och en Emma Stone kortare, men kul att någon i den bombsäkra högen av remakes och reboots vågar gräva fram någonting nytt.


Feeding Frenzy (2010) ★ ★
Att ”those who teach can’t do” blir smärtsamt tydligt i Red Letter Medias monsterkomedi om loser i pojkbandspotta som hittar låda full av hungriga överraskningar i Mr. Plinketts järnaffär. Rich Evans spelar dock Mr. Plinkett till fullkomlighet, och låttiteln We’re so in love that our love is in love levererar på egen merit.


Star Trek Into Darkness (2013) ★
Generöst med referenser och sparsamt med originalitet, i rymdmiljö. Bedrövligt manus i kompetent regi. Guldstjärna förtjänas dock för bruk av Alice Eve. Alice Eve borde vara med i allt.


Thor: The Dark World (2013) ★ ★
Stjärnspäckad serietidningsaction. Varken mer eller mindre.


The Amazing Spider-Man II (2014) ★
En snudd på Roland Emmerich-usel film om att Peter Parker och Gwen Stacy gör slut och sen blir ihop igen. Och så ytterligare två timmar filler. Andrew Garfield gjorde ett utmärkt jobb som snuvad jude i The Social Network, men övertygar inte som putslustig spindelman. Alls.


Robinson Cruso (1997) ★ ★
Förlist romantiker skaffar husneger och spränger infödingar i luften. Enkel skeppsbrotts-matiné tänkt för TV som gavs VIP-behandling av PR-avdelningen i hopp om att kapitalisera på nyheten att Brosnan skulle spela Bond. Damien Lewis sabbelhuggs till döds innan förtexterna nämnt hans namn.


Joe (2013) ★ ★ ★
En film om att Nicolas Cage kör full så fort han får chansen. Bättre skådespel än manus. Gary Poulter, som spelade den alkoholiserade fadern, var en lokal lösdrivare som dog två månader efter sista tagningen.


Home Alone (1990) ★ ★ ★ ★
Kreativ pojkvasker lämnas ensam hemma och torterar småbus med ett leende brett som Champs-Élysées. Härligt måste i juletid, och Catherine O’Hara lyckas med konststycket att vara både trovärdig mamma och onaniobjekt.


Home Alone II: Lost in New York (1992) ★ ★
Mindre kreativ pojkvasker tar planet till New York och torterar småbus med ett leende brett som Champs-Élysées, igen. Macaulay fick rekordsummor för att reprisera sin roll som Kevin McCallister, något som ganska väl summerar vad denna film egentligen handlar om. Trots det sevärd om du gillade ettan och önskar mer av samma – om än lite sämre – sak.


The Hobbit: The Battle of the Five Armies (2014) ★
Sista kapitlet i utdragen saga. Skådespelarna känns trötta och HD-skärpan får filmen att se ut som en sydamerikansk såpopera. Svårt att säga om Arlid Slickespott är rolig eller bara minst tråkig.


Sinister (2012) ★ ★
Alkad kriminalförfattare drömmer om ny kioskvältare och hamnar mitt i spökhistoria. Småkuslig, men inte läskig nog att lämna spår i kalsongerna. Ethan Hawke klär i kofta.


Dracula Untold (2014) ★ ★
Förskönad bild av dramatiserad tyrann. Definitionen av medioker. Gott om fladdermöss.


Bait (2012) ★
Hajbesudlad tsunami sköljer över australienskt köpcenter där de sedan äter gott på idioters bekostnad. Ett koncept med potential att bli en hajfilmernas Dawn of the Dead, men som istället blev Sharknado goes to Queensland. Alla inblandade gör bort sig.


A Christmas Carol (2009) ★ ★ ★
Den mest bokstavstrogna av de moderna tappningarna. Ett imponerande tekniskt hantverk, men av Disney-versionerna föredrar jag kortfilmen med Farbror Joakim och Musse Pigg. Jim Carrey låter som en man som härmar en äldre man som denne tycker är en gammal stofil.


The Polar Express (2004) ★ ★
Stundtals ganska obehaglig berättelse om skeptiska barn som luras med på livsfarlig resa för att tillfredsställa tomtens narcissism. Scenen med bistropersonalen som serverar varm choklad med helt uttryckslösa ansikten ger mig alltid kalla kårar. Tom Hanks har tokfeeling och gör alla röster.


The Muppet Christmas Carol (1992) ★ ★ ★
Ännu en julsaga, här med Michael Cane som gnidare i ett överflöd av muppar. En något vek version av de framtida jularnas ande, men denna filmatisering innehåller å andra sidan den sötaste Lille Tim av dem alla, och som alltid när Hensons fleeceedockor tar sig ann de litterära klassikerna så är det så trallvänligt så det knäpper i fingrarna. Ett måste i juletid.


Groundhog Day (1993) ★ ★ ★ ★ ★
Cynisk metrolog fastnar i tidsloop och återupplever tusen livstider under en och samma dag. En komedi som trots sina mörka rötter och klyschigt slut tål att återbesökas gång på gång på gång. Bill Murray när Bill Murray är som bäst.


Scrooged (1988) ★ ★ ★
Dickens klassiska julsaga i postmodern tappning med Bill Murray i rollen som kallhamrad mediemogul. För just denna berättelse finns gott om bättre alternativ, men har du ännu inte fått din årliga Bill-fix är detta ett utmärkt tillfälle att bocka av två måsten i en och samma veva.


Lovelace (2013) ★ ★ ★
Flicka möter pojke och blir notorisk korvslukare för den alternativa filmindustrin. Allvarlig historia som hanteras lite för snabbt och enkelt. Dock gott om bekanta fejs i de mindre rollerna, och Peter Sarsgaard har klätt ut sig till Hyde från That 70′s Show.


Jack the Giant Slayer (2013) ★ ★
Godtrogen yngling sår superbönstjälk och utrotar nästan hela mänskligheten. Gammal saga vars enda egentliga uppdatering är att halva rollistan nu gestaltas av förra Tv-spelsgenerationens kasserade minibossar. Oförarglig eftermiddagsmatiné som varken väcker ilska eller glädje.


The Croods (2013) ★ ★ ★
Försiktig stenåldersfamilj tvingas lämna grottans trygga vrå och söka skydd i det okända. Söt men enkel film som främst bör ses för sina färggranna miljöer. En av tio checkar som Nicolas Cage kan lösa ut med gott samvete.


Europa Report (2013) ★
En så kallad ”found footage movie” från den första bemannade resan till Jupiters djupfrysta måne. Michael Nyqvist spelar ryss och bryter på svenska. Lika långtråkig som en faktisk resa på 588 miljoner kilometer ut i rymden.


Zero Dark Thirty (2012) ★ ★ ★
Hämndlystna jänkare dödsmetalltorterar talibaner i jakten på Bin Laden. Sparsamt med kända fejs ger ökad känsla av realism, men en halvtimme för lång för näst högsta betyg.


The Avengers (2012) ★ ★
Superhjältarnas svar på Grymlings. En imponerande show reel i specialeffekter, men det är mer
Mycket action, men något hot känns aldrig påtagligt nog för att berättelsen ska engagera.


The Incredible Hulk (2008) ★ ★
Edward Norton tar stark medicin och lider förpackningens allra värsta biverkningar. Kurragömma varvat med bärsärkargång. Levererar efter förväntningarna, vilka – med tanke på premissen – är förlåtande låga.


The Paperboy (2012) ★
Kompetent regissör tar sig genré över huvudet, och inte ens den celebra besättningen (McConaughey, Kidman, Efron, Cusack) lyckas styra denna pubertala runkfantasi bort från enfaldens isberg. Samtliga fyra gestaltar dessutom karaktärer femton år yngre än sin egentliga ålder. Och vad fan gjorde hembiträdet i filmen över huvud taget? Ät skit, Paperboy!


Odd Thomas (2013) ★
Det kan tyckas ofint att bedöma en film av vilken man endast sett elva minuter och tjugonio sekunder, men det faktum att det inte ens tog en kvart innan Anton Yelchins självbelåtna berättarröst och det obefogade användandet av slow motion fick mig att slänga mig på stopp-knappen är ju trots allt ett omdöme i sig. Säkert inte rakt igenom urusel om du är ung och gillar ”coola” filmer.


Enemy (2014) ★ ★ ★ ★
Denis Villeneuve gjorde två filmer 2013, båda med Jake Gyllenhaal i huvudrollen. Detta var den ena, Prisoners den andra. De är ungefär lika uppiggande, men denna lämnar dig inte bara med magknip och hjärtklappning utan även huvudet i en Lynch-aktig röra. Ångestladdat ljuvlig.


Interstellar (2014) ★ ★ ★ ★
Apokalypsen stundar och rymd-Marco Polo – spelad av Matthew McConaughey – lämnar såväl familj som jord i jakt på beboeliga planeter. En väldigt Space Odysseyesque historia både till form och längd, men mer öron- och ögongodis än intellektuell näring.


Anchorman: The Legend of Ron Burgundy (2004) ★ ★ ★ ★
Will Ferrell i sin allra finaste timma. Eller timma och en halv, bokstavligt talat. En toppform han tyvärr aldrig återfunnit annat än i spridda gästspel, men med en sådan hit är alla andra spår på skivan ändå bara fillers. Innehåller alla citat du någonsin kommer att behöva.


The Frozen Ground (2013) ★ ★ ★
Ombytta roller när Cage och Cusack återförenas för första gången sedan Con Air. Bättre första hälft än sista, men ett avslut starkt nog för att det ska vara väntan värt. Baserad på seriemördaren Robert Hansens tolv illdåd. Vanessa Hudgens horar med raffinemang.


Tusk (2014) ★
Human Centipede-pastisch i valrosskostym. Ett rent fåfänglighetsprojekt fodrat med pundarhumor och referenser till Kevin Smiths egen SModcast, mannen som även regisserat skiten (trots löften om att aldrig göra film igen). Lämnade salongen rasande.


Behind the Candelabra (2013) ★ ★ ★
En del biografi om gubbsjuk virtuos, två delar bling och en liten nypa Human Liberacepede. Glättigt men välspelat, och Rob Lowe briljerar (än en gång) som plastikkirurgen med nyllet spänt tajtare än ett par prästkalsonger under kyrkans barntimmar.


Angry Video Game Nerd: The Movie (2014) ★ ★
Med facit i hand kan det tyckas märkligt att jag någonsin såg fram emot en långfilm baserad på en YouTube-karaktär fostrad kring frustrerande spel-nostalgi och bajshumor, och James Rolfes debut vita duken lider av samma symptom som många SNL-filmer: Ta säsongens publikfavorit – kläm in honom eller henne i en generisk skitrulle som har väldigt lite med originalkonceptet att göra – ??? – profit. Av 115 minuter speltid är det kanske sju minuter kvalité, och det är inklusive eftertext.


Locke (2013) ★ ★ ★
En film som med ratt förväntningar har allt att erbjuda, men den som tror sig få se mer än Tom Hardy köra bil och snacka i telefon i nittio minuter lär bli gruvligt besviken.


The Rover (2014) ★ ★ ★
Post-ekonomisk western förlagd i en nära framtid. Guy Pearce spelar härjad man av få ord på jakt efter stulen bil, och Robert Pattinson axlar rollen som inavlad bondläpp så väl att undertext är att rekommendera.


Saving Mr. Banks (2013) ★ ★ ★
Våldsamt förskönad verklighetsskildring, men med resultat så mysigt att det är lätt att förlåta. Colin Farrell har få rollprestationer att skryta med. Denna kan han dock nämna utan skam.


Dallas Buyers Club (2013) ★ ★ ★ ★
De fragment av verklighet som återstår av verklighetens Ron Woodroof tycks vara små, men oavsett om Matthew McConaughey gestaltar en sann eller uppdiktad AIDS-nisse så görs det med bravur. Vackert berättad historia om ett sabla elände.


The Brass Teapot (2012) ★ ★
Två inte särskilt charmerande människor kommer över magisk tekanna och förändras till det knappt märkbara. Intressant idé som aldrig riktigt fick en chans.


The Whistleblower (2010) ★ ★ ★ ★
Verklighetsbaserad drama om moraliskt fördärv i efterkrigets Bosnien. När eftertexterna rullar vill du bara skjuta folk i huvudet. Härlig men förfärlig.


The Words (2012) ★ ★
Inte särskilt originell historia om historia som påstås vara originell. Eller så var den så jävla originell att jag inte hängde med. Vilket scenario som gör mig arg.


Sex Tape (2014) ★ ★
Jason Segel och Cameron Diaz i jakten på den ofrivilligt delade amatörporren. Har – ironiskt nog – sett faktisk porrfilm med mer engagerande handling. Endast Rob Lowe och en okrediterad cameo gör filmen uthärdlig.


Out of the Furnace (2013) ★ ★ ★
Miniserien som klipptes ned till en långfilm. Lite så känns det, som att det är något som saknas. För något saknas. Christian Bale är bra. Woody Harrelson är bra. Casey Affleck är bra. Alla är bra. Och ändå blir slutprodukten bara medioker. En sevärd besvikelse.


You’re Next (2011) ★ ★ ★
Stilig och välspelad B-skräckis om välbärgad familj som en efter en får smaka på eggen efter gammal hederlig slasher-devis. Klart sevärd, men bör ses tillsammans med någon för kommentarer av orimligheter.


Pitch Perfect (2012) ★ ★
High School Barbershop Quartet, typ, fast i universitetsmiljö. Manus känns som ett första utkast, eller så har tjugofem procent av materialet lämnats på klippgolvet. Jag bryr mig inte, jag skrattar inte, och brist på variation i filmens soundtrack gör den heller inte särskilt intressant som musikal.


Would You Rather (2012) ★ ★ ★
Rysare i samma anda som Hostel, Saw och The Most Dangerous Game där gladlynt aristokrat leker dödliga lekar med desperata fattiglappar. Sparsamt med överraskningar och bitvis överspelad så det står härliga till, men så länge förväntningarna är rimligt låga lär du inte bli besviken.


Edge of Tomorrow (2014) ★ ★ ★
Realtidsapokalyptisk sci-fi-action stöpt i samma form som Måndag hela veckan. Övertygande CGI, tuffa bläckfiskmonster och habil Tom Cruise. Det är dock Emily Blunt som stjäl showen (och mitt hjärta).


Tommy Boy (1995) ★ ★
Fattigmansversion och paketlösning av såväl Hamlet som Dum & Dummare. Inte särskilt rolig, men heller inte tråkig. En okrediterad Rob Lowe bjuder på filmens enda skratt.


The Distinguished Gentleman (1992) ★ ★
Småfifflaren Thomas Jefferson Johnson beslutar sig för att ta sig ann den absolut största blåsningen av dem alla, politiken. Ungefär lika roligt som det låter, och att Eddie Murphy spelar huvudrollen är knappast någonting som sockrar affären. Mer känd som Varning Washington på svenska, och varning var ordet.


Boomerang (1992) ★
En ”ombytta roller”-komedi där tjejtjusaren Marcus får smaka på sin egen medicin. Lider modemässigt av svårt 90-tal. Början på slutet av Eddie Murphys karriär.


Beverly Hills Cop (1984), Beverly Hills Cop II (1987) & Beverly Hills Cop III (1994) ★ ★ ★
Kanske den enda filmserie där Eddie Murphys talang verkligen kommer till sin fulla rätt. Som Chicagosnuten Axel Foley är han övertygande rolig, charmig och kaxigt självsäker, och filmerna som helhet bjuder på allt man kan önska av en actionkomedi från nittonhundratalets refräng. Trilogin må sett till betyg gå i en kronologiskt kurva spikrakt ned i Y-axeln, men för egen del är det jämn afromustasch mellan alla tre. En uppföljare blir naturligtvis aldrig lika upphetsande som sitt original, men underhållen blir jag vilket nummer jag än väljer.


The Color of Money (1986) ★ ★ ★ ★
Paul Newman repriserar sin roll som Fast Eddie i denna uppföljare till The Hustler där biljardhaj tar en ung Tom Cruise i Vanilla Ice-frisyr under sin vinge. En Scorsese-rulle som inte riktigt känns som en Scorsese-rulle, men kanske världens näst bästa film om biljard.


Jack Reacher (2012) ★ ★ ★
Grym början, bra slut och några riktigt imponerande action-scener där emellan. I övrigt en hyfsat medioker privatdeckarhistoria utan större överraskningar. Tom Cruise känns också bitvis trött och levererar den annars välskrivna actionfilmsdialogen som om det vore en provtagning.


Showgirls (1995) ★ ★
Så nära porr du kommer utan att någon puffar in den, däremot lagom mycket tuttar och folk som gnider sig mot varandra och sprut i kostymbyxor. Sägs ha varit filmen som sköt Elizabeth Berkleys karriär i sank, men alla som sett Berkley agera vet att filmen endast handlade i nördvärn.


48 Hrs. (1982) ★ ★ ★
Hejdlöst rasistisk buddy cop movie med en Nick Nolte på begynnande dekis och Eddie Murphy i sin genombrottsroll. Enkel men underhållande tjuv-och-polis-film som håller måttet även +30 år senare.


The First Time (2012) ★ ★
Söt men substanslös historia om två betuttade tonåringar som inte riktigt vågar erkänna för varandra hur betuttade de är.


Godzilla (2014) ★
Exemplarisk CGI och tuffa Cloverfield-monster som knaprar stridsspetsar som om de vore chilinötter. Filmen innehåller också några riktigt trailer-pampiga scener, men kan i övrigt sammanfattas med tre enkla ord – så jävla ointressant. Ettan i betyg är i själva verket en stark nolla avrundad uppåt.


Her (2013) ★ ★ ★ ★
Joaquin Phoenix blir kär i sitt operativsystem, ett koncept som tilltalat mig då jag ju är en typisk bli-kär-i-sitt-operativsystem-personlighet. En jävla fin film. Oförutsägbar och utan en massa krystade konflikter och folk som tar idiotiska beslut enbart för att tvinga fram en historia. Allt som händer känns istället naturligt och äkta. Bra musik också, men på gränsen till rastlöst lång


The Kings of Summer (2013) ★ ★
En film som hade kunnat bli något originellt men som istället blev ett identitetslöst Wes Anderson-plagiat. Årets stora besvikelse.


Parkland (2013) ★ ★
Baserad på Vincent Bugliosis bok Four Days in November: The assasination of President John F. Kennedy och avhandlar just presidentmordet och människorna det involverade på plats i Dallas. Intressant, men trots sina nittio minuter en ganska långtråkig historia. Kompetent skådespel.


Pompeii (2014) ★
Keifer Sutherland överspelar korrupt romersk senator vid foten av ett sjudande Vesuvius. Att han talar med filmhistoriens mest tillgjorda brittisk accent gör inte filmen lättare att ta på allvar, inte heller en sådan detalj som att han heter Corvus. Varmcorvus. Filmen som helhet påminner om ett sämre Spartacus-avsnitt, men utan vare sig pattar eller blod, så se Spartacus istället. Slutet var dock, trots ond bråd död, ganska fint.


Captain America: Return of the First Avenger (2014) ★ ★
Steve Rogers tar sig ann pirater, slipsnissar och cyborgkommunist i Kurt Cobain-page. Bra action, men inte särskilt engagerande. Några få starka scener räddar dock filmen från den absoluta skammens betyg.


300: Rise of an Empire (2014) ★ ★
Hur svårt kan det vara att göra en 300, tänkte förmodligen Noam Murro och slängde i lite muskler, övervåld och slow motion i denna soppa som du mest sörplar i dig eftersom biljetten redan är betald. Pubertal fluff-action helt utan substans (och Gerard Butler, vilket skiljer den från mer föredömlig pubertal fluff-action helt utan substans).


The Man Without a Face (1993) ★ ★ ★
Vanställd enstöring tar sig ann faderlös vingmutter. Enkel men kompetent berättad historia som bjuder på både drama och några skratt. Smickrande regidebut för Gibson, och barnskådisen Nick Stahl gör ett betydligt bättre jobb än sin myndiga like.


The Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring (2001) ★ ★ ★ ★ ★
En förbaskat jäkla vacker film med stort fokus på fantastiska vyer över Nya Zeeländska berg och dalar. Av många därför rankad som den tråkigaste filmen av de tre, men också just därför en personlig favorit. Myspysig mjukstart innan eländet fullständigt brakar lös.


The Lord of the Rings: The Two Towers (2002) ★ ★ ★ ★
När en trilogi styckas upp och bedöms som tre olika verk blir mittdelen oundvikligen lidande då den i sin avsaknad av både början och slut aldrig riktigt känns komplett. På plussidan har dock De två tornen Gollums entré, fett chillade enter och en sjuhelvetes slutbatalj. Gollum’s song och Emiliana Torrinis stämma gör dessutom eftertexterna till trilogins mest sevärda.


The Lord of the Rings: The Return of the King (2003) ★ ★ ★ ★ ★
Peter Jackson tar i ända från tårna när han knockar George Lucas från mina barndoms hjältars piedestal. Episk avslutning på episk saga som fått viss kritik för att den även innehåller episkt många slutscener. Har själv svårt att se hur man skulle kunna avvara ett enda av dessa slut utan att det skulle påverka helhetsupplevelsen negativt, och det faktum att jag alltid drabbas av någon slags post Lord of the Rings depression när äventyret är över torde även det vara ett kvitto på att man uppnått cineastisk perfektion.


Red Planet (2000) ★
Expedition till Mars som går sådär. På IMDB taggad som thriller, men då filmens egna karaktärer tycks ha en tämligen nonchalant inställning till både sitt eget och andras liv blir det svårt att känna vare sig engagemang eller spänning. Var gång jag ser Red Planet så svär jag att denna gång var den sista, men sen går det några år och jag tänker ”Men hur illa kan det egentligen vara?”, och snart sitter jag än en gång där och förundras över dessa rymdens pionjärer som tagit sig sisådär 5,5 miljoner mil genom förrädisk dödsrymd i hopp om att hitta en lösning på jordens stundande undergång och sedan dör med en axelryckning. Helt jävla värdelös.


Made (2001) ★ ★
Favreau försöker göra en Swingers i gangsterimiljö, men gör istället ett nästan brottsligt stycke skit. Att själv spela straight guy medan rappakaljan Vince Vaughn står för comic relief är visserligen ett succékoncept när det finns en intressant historia och sympatiska karaktärer att stödja sig mot, men när man som här tror att Vince Vaughn kan bära en hel film genom att enbart vara Vince Vaughn så blir det bara ett enda stort ”Jaha?” av alltihopa. Det smakar inte illa, det smakar bara inte alls.


The Terminator (1984) ★ ★ ★ ★
Det är inte många regissörer som på andra försöket regisserar ett snudd på tidlöst mästerverk, än mindre skriva manus till detsamma. James Cameron gjorde både och. Historien är visserligen snudd på enfaldigt simpel, men så effektivt berättad att du knappt märker av det. Rollsättningen är ett konststycke i sig, något som även kan sägas om de praktiska effekterna, men kanske är filmen ändå först och främst bara rakt igenom bra jävla action.


Terminator 2: Judgment Day (1991) ★ ★ ★ ★ ★
Att ge sig ut i uppföljar-träsket är nästan alltid en promenad på minerad mark, i alla fall så länge man inte heter Cameron i efternamn. Men det gör James, och därför är också Terminator 2: Judgment Day inte bara en av världens bästa av sitt slag, utan kanske till och med världens bästa actionfilm, punkt. Kan inte komma på en enda brist, men heller inte superlativ nog att beskriva allt värt att hylla.


Terminator 3: Rise of the Machines (2003) ★ ★
Att använda en ”fuckbot” som Terminator är ta mig tusan genialt och borde fått en hormonstinn tonårs-Connor på fall redan i andra filmen. Att än en gång se Arnold i rollen som T-800 är mer av en bitterljuv känsla. Ljuv därför att nostalgin är omedelbar, bitter därför att ingen vill se en femtiosexårig Terminator. Arnold ska dock ha cred för sin egen skepsis till att reprisera rollen om inte Cameron stod för regin, och att det var Cameron som övertalade honom och tyckte att Arne baskullegöra’t och be om ”en skitstor hög med stålar”. För att vara den sämsta installationen i quadrologin måste man dock ändå lyfta på hatten för det faktum att Rise of the Machines definitivt är den roligaste. Känns stundom nästan som en parodi med sina referenser och pastischer på Camerons originalrepliker, och jag skrattar alltid högt när Arnold ber folk att lugna ned sig.


Terminator Salvation (2009) ★ ★ ★
Det var tydligen James Cameron själv som rekommenderade Sam Worthington för rollen som Marcus Wright. Ett mysterium för mig då Sam Worthington alltid varit en poor mans Sam Worthington, men Terminator Salvation är ändå den film där jag avskyr honom allra minst. Desto bättre gillar jag Anton Yelchin som en ung Kyle Reese och Christian Bale som growlande John Connor, men efter Nick Stahl hade väl å andra sidan vilken clown som helst kunnat fylla skorna. Bättre än Rise of the Machines, men blek intill originalen. En solid trea.


I, Robot (2004) ★ ★ ★
Att I, Robot börjar som en påkostad Super Bowl-reklam för Converse får mig att höja ett skeptiskt ögonbryn. När Will Smith klär sig i skinnrock och moccasotarmössa höjs även det andra, och när en ettrig Shia LaBeouf gör entré ligger det totala bottenbetyget nära till hands. Men det tar sig. I, Robot är ingen film du ser om och om igen därför att den är fullsmockad av subtila detaljer där varje visning erbjuder en helt ny upplevelse, men det är en film du ser var gång den går på TV eftersom det är en hygglig popcorn-sci-fi för den breda publiken med mycket ös och snygga effekter.


Total Recall (1990) ★ ★ ★ ★
Kult-sci-fi med Arnold i huvudrollen som höll på att bli en inte-så-kult-sci-fi med Patrick Swayze om det inte vore för en konkurs sänd från ovan. En av de sista filmerna som i stort sett uteslutande använde så avancerade praktiska effekter, något som med New Mexicos nybrutalistiska arkitektur och Paul Verhoevens blodtörst gör Total Recall till en B-film av absolut högsta kvalité.


RoboCop (1987) ★ ★ ★
Dystopisk actionsatir om konstapel Murphy som skjuts till pölsa i tjänst och vars rester skrapas ned i cyborg-form och bakas om till en hårdhudad supersnut med hämnd på menyn. Mycket pangpang och blodvite precis som sig bör i en Verhoeven-rulle, men mer klassiker än en riktigt bra film.


RoboCop II (1990) ★ ★
Verhoeven ville inte gör förhastad uppföljare enbart för att smida medan robotstålet var varmt, så Irvin Kershner gjorde den istället. Innehåller visserligen några roliga scener, men annars känns Frank Millers manus mest ostrukturerat och alldeles för långt. Duger för den som verkligen gillade RoboCop och kräver mer RoboCop omedelbums, om det så må kosta vad det kosta vill. Men tog du dig nätt och jämnt igenom del ett så finns det ingen anledning att pina i dig del två.


Pain & Gain (2013) ★ ★
Att beskriva Pain & Gain med orden ”verklighetsbaserad kriminalkomedi” kräver egentligen dubbla citationstecken då den inte är särskilt roligt samt att ”verklighetsbaserad” – i vanlig ordning – innebär att alla påstått verkliga händelser genomgått en slags viskningslek innan de nått manusförfattarens öra. Det enda som återstår av sanningen är nu små, små fragment, men små fragment som man ändå lyckats sammanfoga till ett helt okej stycke tidsfördriv. Det är classic Bay, helt enkelt. En film som inom kort lär falla i fullkomlig glömska, men här och nu är det en effektivt berättad och visuellt tilltalande historia.


Kick-Ass (2010) ★ ★ ★ ★
Vare sig den enda eller första filmen av sitt slag, men definitivt den bästa när det kommer till att kapsla in en gammal Spindelmannen-prenumerants egna svunna pojkdrömmar. Gillar också att man valt en doldis som Aaron Taylor-Johnson för rollen som Kick-Ass lite bortkomna alterego istället för den tröttsamt typecastade boxofficefavoriten Jesse Eisenberg, och det blir ännu en guldstjärna för musiken som sparkar stjärt. Långt ifrån ett mästerverk, men en film man blir på väldigt bra humör av.


Kick-Ass II (2013) ★ ★ ★
Ett välkommet återseende av både Kick-Ass och Hitgirl, även om det är nykomlingen/kvinnobesten Mother Russia som bjuder på filmens bästa action. På grund av slafsigt manus får dock övriga stjärnskott aldrig riktigt chans eller tid att glänsa (vilket är synd och skam när man har både Jim Carrey och Donald Faison till sitt förfogande), och då flera trådar fortfarande hänger lösa och dinglar när rollistan scrollar förbi blir helhetsupplevelse aldrig mer än okej.


Pathfinder (2007) ★
Visserligen lågt rankad på IMDB, men så är även Marcus Nispels övriga filmer som trots sina låga betyg alltid varit sevärda som sämst. Trodde mig därför kunna förvänta en enkel men kompetent barbarmatinée även i det värsta utav fall, men reaktionen låg snarare närmare den hos Nils Gaup, norrmannen som regisserade originalet (Vägvisaren): ”Twice Hollywood has remade my films, and both times they have managed to make the worst movie ever”. Efter en halvtimme hade jag stängt av filmen, bränt DVD-skivan och allt den vidrört och sett tio minuter av Ghostbusters.


Prisoners (2013) ★ ★ ★ ★
Ett riktigt jävla ångestepos. Två och en halv timme oavbruten olust och barn på villovägar. Jake Gyllenhaal och Hugh Jackman i Oscar-form. Årets bästa film och en förälders värsta mardröm i ett.


World War Z (2013) ★ ★ ★
Uppbyggd och berättad lite som ett Tv-spel där varje avslutad akt låser upp en ny bana. Innehåller vansinniga jävla lik, hyfsad action och ett par riktigt kusliga scener. Griper dock aldrig riktigt tag, vilket kan bero på Brad Pitt som är distraherande snygg.


The Assassination of Jesse James by the Coward Robert Ford (2007) ★ ★ ★ ★ ★
Det är inte svårt att förstå varför Brad Pitt håller detta 160 minuter långa vilda västern-svek som sin egna filmografis mest skattade punkt. Varje scen är ett konstverk värt att rams in, och Nick Caves nästan barnsligt enkla toner både kompletterar såväl som komplementerar filmens långa tysta scener där Hugh Ross inbjudande stämma fyller i det som Pitt och Affleck – med fördel – utelämnar till plats för dröjande blickar och besvärande leenden. Snålt med pang pang för att vara en western, men när kulorna väl viner känns det plågsamt äkta.


jOBS (2013) ★ ★
En biopic om en man som gång om varannan revolutionerade en bransch av vilken man nästan ingenting får se. Klippt som en två timmar lång trailer, fast här med tvisten att man visar mindre än vad som vanligtvis önskas. Ashtons skådespel ger även en känsla av SNL-sketch, den nästintill identiska ytan till trots.


Gravity (2013) ★ ★ ★ ★
Om Steven Spielberg på 70-talet bevisade att det monster man inte ser kan vara bra mycket läbbigare än monstret i sig så demonstrerar Alfonso Cuarón här lika effektfullt att det man inte hör kan vara minst lika skrämmande. Levererar, i kontrast till titeln, den bästa jävla tyngdlöshet du någonsin sett. Dock ingen film jag lär se om med jämna mellanrum, men en solklart fyrstjärnig engångsupplevelse.


Apocalypse Now (1979) ★ ★ ★
Mer roadmovie än krig, och mer flodmovie än roadmovie. Börjar fullständigt briljant, men reduxe-versionen med sina 3,5 timmar är eländigt lång, och när filmen väl når sitt klimax har jag redan mobilsurfat i fyrtiofem minuter.


Full Metal Jacket (1987) ★ ★ ★ ★ ★
Likt Jesus led på korset för våra synders skull så led Kubricks filmteam för våra nöjens. R. Lee Ermey levererar också filmhistorien mest episka improviserade monolog, och (halvspoiler) slutscenen där vuxna män med feta bössor vandrar genom brinnande städer i ruiner, sjungandes signaturmelodin till Disneyklubben, är cinematorisk perfektion. Krig blir inte mycket bättre än så här.


We Were Soldiers (2002) ★ ★ ★
400 amerikaner luras i bakhåll av 2,000 nordvietnameser i vad som senare kommit att kallas dödens dal. Intressant berättelse sett ur ett historiskt perspektiv, men som actionrulle med Mel Gibson är den inte värd att dö för. Innehåller dock några starka scener.


The Killing Fields (1984) ★ ★ ★
Börjar som en kambodjansk Hotel Rwanda men tar en annorlunda vändning vid halvtid. Fin men ganska långtråkig historia som nog kan upplevas en aning förvirrande för den som inte besitter lite grundläggande kunskaper om Pol Pots kulturrevolution.


Spring Breakers (2012) ★ ★ ★
En slags våldsromantisering som samtidigt klär av dess brukare inpå bara kroppen och blottar en samling väldigt patetiska individer. Såväl manus som dess karaktärer är lika platta som pappret de verkar på, men förpackade så pass elegant att det är lätt att förlåta. Blev mycket positivt överraskad.


The Bang Bang Club (2010) ★ ★ ★
Verklighetsbaserad pressaction från 2010 som skildrar fyra pang pang-paparazzis och deras jakt på den perfekta bilden under apartheidåren i Aydafrika. Inte mycke till historiskt dokument, men intressant som en isolerad händelse. Stundtals vit makt-porr.


The Lone Ranger (2013) ★ ★ ★
149 minuter är en ganska lagom längd på ett episkt vilda västernäventyr, men på en ganska enkel popcornsmatiné som detta är det definitivt i längsta laget. Aldrig tråkig, men saknar den charm som det gamla Pirates of the Caribbean-gänget fördmoligen trodde sig kunna garantera. Visuellt lämnas dock inte mycket att önska, och att listan på stuntmän är längre än CGI-programmerare är en mycket glad överraskning.


The Flowers of War (2011) ★ ★ ★ ★
För den som har svårt för en all asian cast fungerar Chrille Bale här som ett utmärkt smörjmedel i detta verklighetsinspirerade drama om ett ockuperat Nanking under andra kinesisk-japanska kriget där en patrull hänsynslösa japs går bananas bland katolska skolflickor och respektabla kinesluder. Smutsigt, vidrigt och en jävla fröjd för ögat.


The Bling Ring (2013) ★ ★
Slynglar som lever rövare i Sofia Coppolas regi. Baserad på verkliga händelser men blir inte mycket mer intressant för det. För slynglar som lever rövare rekommenderas istället Lords of Dogtown, Kids och Wassup Rockers.


This is the End (2013) ★ ★ ★
Kul? Inte direkt, men underhållande nog för att det ska vara värt invänta ett av de mest episka sluten i filmhistorien. Även kudos till alla skådisar som bjuder på sig själva, inte minst Magic Mike och Michael Cera.


Get the Gringo (2012) ★ ★ ★
Säsong 3 av Prison Break sammanfattad på 96 minuter med Mel Gibson i huvudrollen. Otippat underhållande.


The Internship (2013) ★ ★
Långfilmsversionen av en Google-annons där Vince Vaughn spelar Vince Vaughn och Owen Wilson spelar Owen Wilson. Intetsägande historia som bjuder på något enstaka leende, men ingenting du bär med dig ut ur salongen.


The Incredible Burt Wonderstone (2013) ★ ★ ★
Inte riktigt trollbindande, men är – till skillnad från till exempel The Internship – inte enbart ett cyniskt försök att roffa åt sig sin del av kakan utan gjord med en publik i åtanke och av människor som känner någon slags yrkesstolthet. Olivia Wild är vacker som alltid och Jim Carrey är nästan rolig igen.


Primer (2004) ★ ★ ★ ★
Lågbudgetrulle som ger valuta för precis vartenda öre. Välskriven, välspelad och lika stilig som stämningsfull i sin enkelhet. En film att gilla, men inte nödvändigtvis förstå.


Runner Runner (2013) ★ ★
Köpte biljett i tron om att få en Rounders i onlinecasinomiljö, men fick istället exotisk långfilmssåpa med en handfull pokermetaforer och mycket voiceover till klipp på folk som är på väg. Justin Timberlake ser ut som Topher Grace och Ben Affleck är tjock.


The Conjuring (2013) ★ ★ ★
Verklighetsbaserad spökhistoria om flerbarnsfamilj som köper spökhus och anlitar branschens bästa spökjägare. En nypa Exorcisten, lite Huset som Gud glömde och en gnutta Besökarna med Kjell Bergqvist. Alldeles lagom läbbig, men inget som får en vuxen man att vilja krypa ned mellan mamma och pappa om natten.


Love and Death on Long Island (1997) ★ ★
En annorlunda kärlekshistoria om brittisk författarstöt som efter fruns bortgång går på bio och får balle på amerikanskt stjärnskott. Intressant, men att något är intressant gör det inte nödvändigtvis bra.


The Spanish Prisoner (1997) ★ ★ ★ ★
En film om affärshemligheter. Ju mindre man vet om den, desto bättre. Märklig dialog, men mer fascinerande än distraherande.


Mr. Holland’s Opus (1995) ★ ★ ★
Fiktiv självbiografi om musiker som tar jobb som musiklärare och upptäcker att saker inte alltid blir som man tänkt sig. Tidig Terrence Howard, bra Dreyfuss, snygg Jean Louisa Kelly. Klassisk trea.


Runaway Jury (2003) ★ ★ ★
På 90-talet var det lag på att man skulle göra ett rättssalsdrama baserat på en novell av John Grisham per år. Det här är ett av dem.


Elysium (2013) ★ ★ ★
Mer actionfilm än science fiction. Har likt District 9 ett tydligt politiskt budskap, men mer politiskt korrekt än praktiskt/realistiskt. Har även svårt för påtvingade bossfajter av modellen ”nu är filmen nästan slut så nu ska vi slåss”.


Five Easy Pieces (1970) ★ ★
Rotlös historia som av andra recensioner att döma är en ”komplex studie i mänsklig karaktär”, men som för mig mest känns som ett lättare arbetspass. Nicholson imponerar dock, och Karen Black är så fulsnygg att jag får stora dåndimpen.


Just Cause (1995) ★ ★
En i grunden intressant historia som börjar bra men snabbt slarvas bort för att senare urartar till en parodi på sig själv. Innehåller dock Ed Harris, men på tok för lite Ed Harris för en film som har tillgång till Ed Harris.


Brubaker (1980) ★ ★ ★
Dels baserad på Thomas O. Murtons försök att städa upp i en av Arkansas korrupta fångvårdsanstalter i slutet av 60-talet, och dels på en helt annan Thomas (Mott Osborne) som infiltrerade Sing Sing-fängelset 1913. Halva rollistan består av ex cons för autencitet. Morgan Freeman i tidig roll som ursinnig crackneger.


Adrift (2006) ★ ★ ★
Kanske mer känd som Open Water 2, även om filmerna inte har mer gemensamt än att de båda berättar historier om kniviga situationer på öppet hav. Ren och skär ångest the movie.


The Big Year (2011) ★
En film om fågelskådning som någon felmärkt som komedi. Ingenting för dig som saknar svart bälte i fältbiologi.


Real Steel (2011) ★ ★ ★
Två Sylvester-klassiker (Rocky och Over det Top) i ett, fast med robotar. Sevärd, men det är på gränsen.


Manic ★ ★
På 90-talet uppostod ett fenomen som bestod av att ta populära Tv-serier och göra bäbisar av dem. Muppet Babies, Disney Babies, Sesame Street Babies, Baby Looney Tunes etc. Det här är Gökboet Babies. Jag hatar barn.


50/50 (2011) ★ ★
Joseph Gordon Levitt är en torr kille som får cancer och Seth Rogen spelar Seth Rogen. Inte så roligt, men ganska ångestframkallande.


Fast & Furious (2009) ★
Paul Walker och Vin Diesel lyssnar på brasiliansk discomusik och kör snabba bilar och har hjärtan av guld. Igen.


Mama (2013) ★
Ännu en ”kinesish” rysare om lealösa spökbrudar med svallande lockar och otydlig agenda, komplett med BU!-effekter och hundra frågor som aldrig besvaras. Inte så bra. Inte så läskigt. Inte så sevärt.


Dead Poets Society (1993) ★ ★ ★ ★
En film om att bejaka liv, jaga drömmar och fånga dagar. Man luras att tro att Ethan Hawke spelar huvudrollen, men det gör han inte. Myspretentiöst.


Witness (1985) ★ ★
Harrison Ford spelar good cop som flyr stan med mordhotat vittne och blir Dansar med amish. Mer romantisk komedi än thriller.


Rounders (1998) ★ ★ ★ ★
Jurudikstuderande pokerhaj hamnar i pokerrelaterad knipa och försöker pokerspela allt till rätta igen. Matt Damon är lysande, Edward Norton är bra och John Malkovich levererar en så krystad rysk accent att han skiter ned sig i samtliga scener. Tål att ses om vart fjärde år.


The Jerk (1979) ★ ★ ★
34-årig Steve Martin spelar 18-årig idiot som liftar till St. Louis i hopp om att finna sig själv. Har – till skillnad från många andra filmer med Steves gamla Saturday Night Live-kollegor – åldrats med värdighet. Inte hejdlöst roligt, men väldigt underhållande.


The Last Detail (1973) ★ ★ ★ ★
Två salta sjöbjörnar forslar en något yngre björn till Portsmouth där denne ska avtjäna åtta år för stöld. Planen är att likt en plåsterryckning får eländet avklarat så fort som möjligt, men på vägen beslutar man sig för att att ge den unge matrosen ett värdigt avsked till friheten. Nicholson i Gökbo-klass.


Body Heat (1981) ★ ★ ★ ★
Svettigt läge i Florida när tjejtjusande småstadsadvokat faller för syndig troféfru. Stilig noir-flirt och mästerigt skådespel. William Hurt var som ung dessutom ett perfekt kollage av Ryan Gosling och John Hamm (och mustascher).


Dead Calm (1989) ★ ★ ★
Dålig stämning till havs när Sam Neil och Nicole Kidman plockar upp en halvnaken Billy Zane mitt i Stilla Havet. Spännande nog för en stark tvåa. Så stark att den blir en trea.


The Border (1982) ★ ★
En mustaschprydd Jack Nicholson patrullerar mexikanska gränsen i uniform och pilotglasögon. Någonstans i mixen finns även en historia om korrumption och människohandel. Mänskligt i såväl berättande som skådespel, men jag zonar likväl ständigt ut vilket sänker betyget från tre scheriffer till två, av fem möjliga.


Professione: reporter (1975) ★ ★
Dokumentärfilmare på jakt efter scoop i Afrika ser en chans att fejka sin egen död och tar den. Låtsasdöd genererar dock inga +70 oskulder och chill i paradiset, något vår protagonist snart blir varse. Börjar bra, men jag tappar intresset efter en dryg tredjedel och mobilsurfar sista hälften.


The Wolverine (2013) ★ ★
Filmen börjar med att Logan chillar i Nagasaki där han får fejset bortspolat av en atombombsexplosion, för att sedan på tio sekunder läka ihop till nyskick (komplett med kycklingklubbor och raggarfrisyr). Sedan går det i stort sett bara utför. Märklig historia från början till slut som aldrig riktigt griper tag. Hugh Jackman är dock i fysisk muskedunderform, vilket är det enda som räddar The Wolverine från den totala skammens betyg.


Invasion of the Body Snatchers (1978) ★ ★ ★
Mångkultur på galaxnivå. Snygga praktiska effekter som ställer många av dagens CGI quick fixes i skamvrån + en allmänt obehaglig stämning. Bra, men av alla adaptioner av Jack Finneys novell så föredrar jag Tv-serien från 2005 (som om jag någonsin läst någonting av Jack Finney).


Sharknado (2013) ★
Sharknado är en titel inte helt olik Snakes on a plane i den mening att man levererar precis vad som utlovas – det vill säga hajar och tornados (eller än mer exakt – hajar i tornados). Till detta tillkommer även en sprithärjad Tara Reid och Steve Sanders som låtsassurfar mot en green screen. Hajattackuselt.


Kon-Tiki (2012) ★ ★ ★ ★
Sex stiliga nordbor i skägg och bar överkropp på en flotte i Stilla Havet. Den första halvtimmen i land känns aningen för lång, men från och med att de glider ut till havs är det spännande, välspelat och förbannat jävla vackert. En sån där film man inte riktigt vill ska ta slut.


Man of Steel (2013) ★ ★
Tunga smockor och tätt med kändisar i denna svintrista actionrulle om en föräldralös rymdhunk som räddar dagen och jorden undan obligatorisk ”jättestor rymdmodul” med kraft nog att smula sönder storstäder och utrota mänsklighet (enligt Transformers III och Avengers-modellen). Allt du redan sett i såväl action som Stålmannen-väg görs här än en gång, fast lite sämre. Absolut bottenbetyg undviks endast tack vare Zack Snyders känsla för ljud och bild. Det är inte bra, men det är i alla fall visuellt tilltalande uselt.


Before Sunrise (1995) ★ ★ ★ ★ ★
Rejält med romantik på räls och skinnjackor nonchalant slängda över axlar i denna dramakomedi där pojke möter flicka och tillbringar natten i Wien. 105 minuter dialog, och romantiskt så in i helvete.


Before Sunset (2004) ★ ★ ★ ★
Mindre skinnpaj och mer kavaj i denna uppföljare till ovannämnda film där man möter kvinna och tillbringar dagen i Paris. Bara 80 minuter dialog denna gång, men plus för vals på nylonsträngad gitarr. Snudd på lika lysande som originalet.


2 Days in Paris (2007) ★ ★ ★ ★
Neurotisk jänkare dejtar synskadad europe. Lika franskt som amerikanskt och med charm i tusenfalt. Ett måste för alla hjärtans dag, men även ett måste oavsett kommersiell högtid.


The Rum Diary (2011) ★ ★ ★
Ibland beskrivs ett stycke kultur som ett annat stycke kultur, fast på LSD. Det här är precis tvärtom. Det här är Fear and Loathing in Las Vegas, fast på avtändning. Det är Fear and Loathing in Puerto Rico. Nedtonat och behagligt, med en tvekönad sopgubbe, och Giovanni Ribisi spelar en nedknarkad journalist som heter Moberg.

Sevärd? Johnny Depp är alltid sevärd, men ingenting jag kommer se om.

Regi: Bruce Robinson Skådespelare: Johnny Depp, Giovanni Ribisi och Aaron Eckhart


Survival of the Dead (2009) ★
Ö&B-gerillan från Diary of the Dead har fått en egen spin off. Fokus tycks här ligger på coola achievement kills och handling/dialog verkar ha improviserats allt eftersom. Hjärtliga gratulationer till George – Land of the Dead är inte längre ditt lågvattenmärke.

Sevärd? Nej, det här är så uselt som det blir. Om det beror på att den är filmad i Kanada med enbart kanadensiska skådespelare låter jag dock vara osagt, men insinueringen torde vara uppenbar.

Regi: George A. Romero Skådespelare: Alan Van Sprang, Kenneth Welsh och Kathleen Munroe


30 Minutes or Less (2011) ★ ★
30 Minutes or Less är en ”komedi” löst baserad på en sann historia om ett pizzabud som tvingades råna en bank under bombhot. Den sanna historien är dock roligare än filmen, och då sprängdes ändå pizzabudet till boeuf bourguignon i verkligheten.

Sevärd? Nej, det här är det tråkigaste jag har sett sedan jag såg mig själv i spegeln.

Regi: Ruben Fleischer Skådespelare: Jessie Eisenberg, Danny McBride och Nick Swardson


Pirates of the Caribbean: On Stranger Tides (2011) ★ ★
Snabbfix för folk i akut behov av mer karibiska pirater. Bitvis riktigt långtråkig, men Penélope Cruz. Och ja, jag anser att hon är ett argument starkt nog att stå på helt egna ben.

Sevärd? Ja, om så bara för att få höra Klaus Badelts och Hollywood Studio Symphonys pampiga stråkar än en gång.

Regi: Rob Marshall Skådespelare: Johnny Depp, Penélope Cruz och Ian McShane


Melancholia (2011) ★ ★ ★
Gryningstung film om planeter på kollisionskurs och folk som mår dåligt. Von Trierskt vackert.

Sevärd? Ja, men inget för den rastlöse.

Regi: Lars von Trier Skådespelare: Kirsten Dunst, Charlotte Gainsbourg och Kiefer Sutherland


The Adventures of Tintin (2011) ★ ★ ★
Spielberg har tagit sig grova kronologiska friheter, men resultatet är likväl ett mysigt, datoranimerat actionäventyr som celebrerar svår alkoholism och det ovårdade språket.

Sevärd? Ja, detta är vad Indiana Jones and the Crystal Skull borde ha varit.

Regi: Steven Spielberg Skådespelare: Jamie Bell, Andy Serkis och Daniel Craig


Another Earth (2011) ★ ★ ★ ★
En sci-fi-drama om mänsklig sårbarhet, sorg och dåligt samvete. Den innehåller även en man som spelar såg.

Sevärd? Ja, den innehåller ju även en man som spelar såg sa jag.

Regi: Mike Cahill Skådespelare: Brit Marling, William Mapother och Matthew-Lee Erlbach


In Time (2011) ★ ★
Tidsrelaterad actionthriller satt i framtiden med 1500 ordvitsar på ämnet tid. Ironiskt nog de sämst spenderade timmarna på hela veckan.

Sevärd? Nej, detta är 109 minuter av klyschor du klara dig bra utan.

Regi: Andrew Niccol Skådespelare: Justin Timberlake, Amanda Seyfried och Cillian Murphy