”Det var bättre förr, när livet var precis som på locket till en sällskapsspels-kartong”

Philip Zimbardo, kanske mest känd för Stanford-experimentet, är aktuell med en ny bok (The demise of guys: Why boys are struggling and what we can do about it) som enligt en artikel i Aftonbladet försöker hitta ett samband mellan unga mäns sociala inkompetens och bruk av pornografi och Tv-spel.

Porr och Tv-spel ska enligt Zimbardo leda till ett ”upphetsningsberoende” som hela tiden triggar brukaren att söka nya, starkare kickar. För att styrka sin tes använder han bland annat fallet med sydkoreanen Seungseob Lee som spelade Starcraft till döds, och Anders Behring Breivik som efter att ha lirat några matcher Call of Duty: Modern Warfare 2 åkte på kollo och sköt ihjäl 69 personer.

Zimbardo vill dock inte låta som världens äldsta människa och understryker att det inte är ny teknologin som är problemet, utan missbruket av ny teknologi. Att det finns ett generellt överanvändande av porr och Tv-spel som inte balanseras upp av andra aktiviteter såsom ”träning, socialt interagerande ansikte mot ansikte, eller individuella möten med något slags manlig mentor”. Extra utsatta ska unga män som kombinerar detta tillsammans med receptbelagda mediciner och olagliga droger vara, då de inte längre hänger med ”socialt, sexuellt eller finansiellt”.

Vad artikeln (och alternativt även Zimbardo) glömmer att tillägga är att det också kan vara så att porr och Tv-spel blir ett ganska naturligt substitut för en värld där unga män som redan är socialt missanpassade inte känner att de passar in. Kanske finns det inget annat samband mellan socialt missanpassade unga män och porr än att socialt missanpassade unga män tycker att porr är mer tillfredsställande än att gå på krogen och vara socialt missanpassad?

För mig behöver det ena inte utesluta det andra. Det fanns stunder innan puberteten då jag tyckte att egentid gav mig mer än att hoja iväg med några polare och palla äpplen, men det fanns lika många stunder då jag bara ville vara för mig själv. Då man ville sluta sig likt en mussla kring den pärla som är ditt allra innersta och inte låta ett enda svin komma nära. Och jag känner exakt samma sak i dag, trots att jag sett det mest depriverade man kan tänka sig i porrväg, och skjutit ihjäl åtskilliga människor med min handkontroll/massmördarsimulator.

Porr och Tv-spel är fiktion, precis som vilken god bok som helst. Och precis som ”vilken god bok som helst” där du lever ut din äventyrlighet genom huvudkaraktärerna så har vi porr och Tv-spel för att fylla en annan fantasi som de flesta människor aldrig kommer att få (om ens vilja) uppleva i verkligheten. Och komplement till verkligheten är knappast någonting nytt och världsomvälvande. Därav liknelsen med litteratur, även om studien om bokmalen som inte vill vara med på gympan inte alls är lika snaskigt som att ”porrmissbrukare” drar sig undan.

Nej, skärpning, Zimbardo. Det här är verkligen riktig stofilforskning som hade kunnat sammanfattats i ett tweet av typen ”Det var bättre förr!”.

  • Jenny Kristiansson

    Jag tror definitivt att mänskligheten kommer att ”överleva” internet precis som vi ”överlevde” Elvis vickande höfter, dödligt videovåld och strålande mikrovågsugnar :-)

    Men känslan av ensamhet, speciellt om det inte är den där sköna ensamheten som man väljer självmant, är nog samma som för hundra år sedan. Blir den för djup och långvarig är det lätt att den mynnar ut i något annat. Och det är så jag tolkar det.