Varför åka bil när man kan ta en tagg?

”Jag är rökare. Jag vet att det är hälsovådligt och att rökningen exponerar mig extra mycket för både sjukdomar och andra gifter. Mitt förslag är därför att vi förbjuder biltrafik på allmänna platser, eftersom det är extra farligt för oss rökare att inandas de avgaser och partiklar som biltrafiken förorenar miljön med.”

Inledningen på Unni Drougges debattartikel angående den ”bisarra klappjakt” som råder på rökare i dagens samhälle är träffsäker. Jämförelse med bilindustrin rör hjärtat likt Frödings poesi då tobakskonsumtion, precis som förenklad kommunikation, varit huvudnav i globaliseringsprocessen samt förenklat livet för miljarder människor världen över sedan den första svarta T-Forden rattades av rullbandet och skumpade ut på grusvägarna.

Rökning är en mänsklig rättighet. Jag röker inte själv, men jag skulle dö för din rätt att hävda den. Ungefär 200 personer gör också det, årligen. vilket är en minskning med cirka 300 personer sedan rökförbudet i krogmiljö trädde i kraft. Men till vilket pris?

Den mänskliga rättigheten, är svaret. 900,000 svenskar nyttjar i dag den rätten. Av dem kommer 450,000 att förkorta sitt liv med ungefär tio år. 6,500 av dem kommer att ljuta döden redan innan nyårsgratängen skjutsas in i ugnen. 40 procent i hjärt- och kärlsjukdomar, 40 procent i olika cancerformer (i sig 25 procent av samtliga cancerfall), och omkring 20 procent i kronisk obstruktiv lungsjukdom. Det är fler liv än trafikolyckor, HIV/AIDS, narkotika och självmord skördar, tillsammans.

Men, fortfarande, ett aktivt val. Folk måste få välja. Att ta ifrån dem den rätten vore att förvägra dem en mänsklig rätt. Är det det du vill ha? Ett samhälle utan mänskliga rättigheter? Du hatar väl inte mänskliga rättigheter, eller..?

Dessa rökare kommer innan de faller av daga också ta ut åtta extra sjukdagar, och kosta samhället 30,000,000,000 av Sveriges rikes daler. I runda slängar. Och det är innan renoveringskostnaderna. 8,000 barn kommer även att få smaka på sin första carcinogena ämnen redan i fosterstadiet då 8 procent av alla kvinnor röker under graviditeten. Men mamma vet bäst, såklart.

De kommer tillsammans också kasta en miljard fimpar på marken, vilket utgör nästan 60 procent av alla skräpföremål. Brottsligt blir det dock först när man börjar kasta papper och plast, vilka kniper andra och fjärdeplatsen med 12 respektive 7 procent. Där emellan ligger snus på en andraplats med 11 procent.

Men, jaha, och? Det där är bara siffror! Siffror kan aldrig beskriva känslan av dagens första fix, eller den tillfredsställelse som bara en cigg kan skänka efter att man pinat i sig ett mål mat. Den uppgiften klarar knappt ord. Svenska Akademins Ordlista innehåller cirka 125,000 stycken. Av dem behöver vi dock bara tre.

En. mänsklig. Rättighet.

”And in case you can’t tell, I’m being sarcastic!”

Jag har alltid levt i villfarelsen att Unni Drougge varit en tänkande människa, men den optimismen har jag nu fått äta upp utan bröd och kondimenter.

Gör vad du vill med din kropp, för all del. Sälj den som penisfodral eller fyll till bredden med ”dödsdroger”, men sitt inte och känn dig kränkt och böla över att 90% av samhället inte vill bekosta dina dåliga vanor. Det klär dig än mindre än ditt förtidsåldrade fejs.

Ps I: Såvida du inte bär helskägg och blå polotröja förstås. Alla som bär helskägg och blå polotröja har ett cancerframkallande frikort i min bok.

Ps II: Vet ingenting om Frödings poesi.

Källor/trist statistik: HÄR, HÄR, HÄR, HÄR och HÄR.

 • nidas

  Ser fram emot att rökning förbjuds på balkonger och allmän plats som busskurer, gärna med införande av skottpengar på de som bryter mot lagen, för extra effekt i början.

  Bohooo… Jag får inte blåsa rök på andra människor, stackars mig…

  Cry me a river.

 • En härlig kille

  Får man inte grilla på balkongen så är det inkonsekvent att tillåta rökning. Visst, grillen kanske producerar mer rök vid just det enstaka tillfället, men till skillnad från rökning så grillar man ju inte tio gånger om dagen sju dagar i veckan året om.

  Jag har full förståelse för att man som rökare blir irriterad när den bekvämlighet man vant sig vid rycks under fötterna på en, men med de som inte förstår varför detta sker känner jag ingen som helst sympati.

 • nidas

  Grillandet handlar om brandfara, man måste vara 5m från fasaden för att grilla kolgrill. Grillrök doftar ju dessutom ljuvligt, medan inte ens rökare tycker cigarettrök luktar gott.

  Stod en fet WT-mamma och rökte på lekplatsen idag, samtidigt som hon pratade i mobilen. Hata folk som röker på lekplatser. Synd nog om lilla Kevin och Sabina som måste utstå morsans rökande hemma under köksfläkten, finns ingen anledning att andras barn ska behöva utsättas därtill. Borde det inte räknas som nödvärn om man klubbar ner sådana människor?

 • En härlig kille

  Borde, och kommer väl inom kort också vara lagstadgat. Är skeptisk till småbarnsmammor som röker, helt klart. Har de varit rökfria hela livet och börjat röka först efter födseln så är de ju dumma i huvudet. Och har de varit rökare, haft ett uppehåll på nio månader och sedan tagit upp rökningen igen är de kompletta idioter. Och har de, vilket jag finner vara det troligaste alternativet, smygrökt lite mest hela tiden så är de kompletta idioter som är dumma i huvudet. Det ena ovanpå det andra liksom.

 • simsim

  Du är jävligt smart dude! Fri vilja my ass. Det hade varit en fin värld om folk fick göra vad fan dom ville. Men nej, vi ska hunsas ihjäl. Av regler och lagar och normer och politisk korrekthet. Wtf!

 • Pingback: Satir om rökning som en liberal symbolfråga | För övrigt anser jag att rökning borde förbjudas

 • En härlig kille

  Simsim: Som jag försökte förtydliga i sista stycket (om än kanske inte tydligt nog, även om det torde vara givet för alla gamla läsare) så är att jag är för det fria valet. Köpa horor? Be my guest! Vara hora? Absolut! Skjuta koks? Slå dig ned! Men när det valet sker på bekostnad av andras trivsel och säkerhet så får man tänka lite utanför sin egen inpyrda humidor.

  Att rökning bör ske på speciellt avsedda platser är inte mycket mer långsökt än att du inte får (eller fick. Är osäker på hur lagen lyder efter millenieskiftet) dricka alkohol på allmän plats. Och är du för full på allmän plats så blir det till att sova på stationen. Jag gillar alkohol, men jag är väl medveten om att det är ett jävla gissel som gör världen till en betydligt mer otrygg plats att leva på. Och det är ytterst få droger som bidrar positivt till samhället. Socker gör dig fet, kaffe stinker, alkohol gör dig dum i huvudet och crystal meth så än mer. Men det är svårt att lagstifta bort dem. För det första, var drar man gränsen för vilka droger (sinnesstimulerande preparat utan näring som primärt syfte) som ska tillåtas? Och för det andra skulle den organiserade brottsligheten blomstra likt Uppsala stadspark om förta maj.

  Om något så är jag för ett minskat förbud, men för mer kontroll. Och nu hinner jag inte utveckla mer eftersom maten kallnar. Men typ så.

  Är dock osäker på huruvida du var för eller emot mig, egentligen :) Och skulle inte ha någonting emot privat korrespondens i framtiden, men har för tillfället för lite tid!

 • simsim

  Jag är totalt för dig förstås! Och håller med om att dom fria valen inte ska ske på bekostnad av andras säkerhet och så vidare. Själv hade jag vid förra inläggets tidpunkt precis inhalat en halv flaska vin eftersom jag vaknade miserabel, något som är helt okej inom mitt hems fyra väggar, men skulle jag göra detsamma på en parkbänk du vet.. Det är en helt annan värld utanför dom fyra väggarna, det finns oändligt mycket saker man får lov att göra som skulle ses som kriminellt utanför. Är det för att hålla oss lugna eller förvirrade?

  Det är bara att korrespondera när tid finnes!