Hellre långt och smalt än kort och tjockt

Läser Lisa Bergmans Fokus-artikel Det är synd om mannen, en text värd din tid, oavsett kön. Mer än dubbelt så många män tar varje år livet av sig. Tre gånger så många män vårdas varje år på sjukhus på grund av våld. Trettio kvinnor dör på grund av detta våld. Femtio män.

Vi super hårdare, spelar mer och skiter i studierna. Spännande siffror, ändå. Eller intressanta, på ett ganska tragiskt sätt. Ett stycke finner jag dock lite extra intressant:

Varannan man är numera överviktig eller fet, jämfört med var tredje kvinna. Enligt Stephan Rössner beror utvecklingen till stor del på att kvinnor drivs mer av estetik medan »män skiter i allmänhet i hur de ser ut«.

Att jag alltid trott att fördelningen varit den ombytta beror nog kort och gott på att jag som heterosexuell man ägnar den kvinnliga fysiken mer av min tid, men på trettio år har alltså andelen feta män ökat från trettiofem till femtio procent, medan kvinnorna ligger på blygsamma trettiosex från tjugosju. Snopet för oss, än en gång. Överviktiga människor drabbas ju inte bara av allvarliga sjukdomar som hjärt- och kärlproblem oftare, de dör dessutom tidigare. Siffrorna på vågen är med andra ord inte detsamma som förväntad livslängd, snarare månader du har kvar att leva.

Och detta innebär ju, grovt förenklat, att ”Veckorevyns osunda kroppsideal” har räddat liv. Snopet för alla mulliga feminister liksom. Det gör det nästan värt lite tarmcancer och en stilett mellan revbenen en söndagsmorgon på väg hem från Labbet.

Ja, må hon leva uti hundrade år.

 • Crescent Moon

  Dat ribcage 8)

 • Kling

  Helvete vilken läskig bild…

 • Jontä

  Äh men va fan är det för vidrig jävla bild?! Min mat fastnade just på min skärm för tusan…

 • En härlig kille

  Ni är bara rädda för friska, starka kvinnor. Jävla mansgrisar.